Ga jij binnenkort je tuin verbouwen en heb je de plannen voor je nieuwe tuin al helemaal klaar? Heb je dan ook al gedacht aan de afvoer van je afval tijdens de tuinverbouwing? Het is misschien niet het leukste gedeelte van de verbouwing, maar wel heel belangrijk. Je wilt immers ook niet met het afval blijven zitten. Veel groen afval mag in de groene container worden gegooid, maar er zijn enkele dingen die je in gedachten moet houden. Wat die dingen precies zijn, lees je in dit artikel. 

Veel afval? Huur een afvalcontainer

Tijdens een tuinverbouwing heb je vaak al snel meer afval dan je van tevoren misschien denkt. Je groene container is in dit geval al snel te klein en je zult meerdere ledigingsdagen (lees weken) over het afvoeren van je afval doen. Het huren van een grote afvalcontainer kan in dit geval zeker aan te raden zijn. In deze grote container past een heel stuk meer dan in de ‘kleine’ groene container, waardoor je in één keer van al je tuinafval af bent. 

Niet alles uit je tuin mag in de groene container

Je weet waarschijnlijk wel dat je niet alles zomaar in je groene container mag gooien, maar de meeste dingen uit je tuin gooi je er toch maar zo klakkeloos in. Het is toch niet voor niks een container voor tuinafval? Dat klopt, het meeste uit je tuin mag er ook gewoon in, als het tenminste om groenafval gaat. Ga je je heggen en struiken snoeien? Dan mag je het afval hiervan gewoon in de groene container gooien. Let echter wel op bepaalde planten, zoals de Japanse duizendknoop. Deze mag namelijk absoluut niet in de groene container worden gegooid en moet juist in de grijze container afgevoerd worden. 

 

Hou je zand over van je verbouwing, dan moet je ook oppassen. De groene container mag namelijk maximaal 5% grond bevatten. Heb je meer grond, dan kun je hiervoor het beste een grondcontainer huren. 

Let op asbesthoudende materialen

Het is niet toegestaan om asbest in de container af te voeren, dit dien je op een speciale manier te moeten doen. Gooi je asbest of materialen met asbest wel in de container, dan worden deze kosten aan jouw doorgerekend en dat kan oplopen tot wel 11.000 euro. Dit is dus zeker iets waar je mee op moet passen. Zorg dat je alle materialen op de juiste manier afvoert en je helpt niet alleen je eigen portemonnee, maar ook het milieu.