Wanneer je een vijver in de tuin wilt plaatsen dan maak je een verstandige keuze. Door het plaatsen van een vijver in de tuin, krijgt je tuin een natuurlijke uitstraling en kan het ook zeer rustgevend zijn. Het is zeer belangrijk dat je enkele spullen aanschaft als je een vijver wilt plaatsen. Zo zorg je er namelijk voor dat je vijver goed onderhouden word. Welke spullen dat zijn kan je hier vinden.

 

Filtersysteem

Het water in de vijver kan erg snel smerig worden omdat algen en ander soort vuil de kans heeft om te groeien. Het is daarom belangrijk dat je een vijver altijd voorziet van een filtersysteem. Een filtersysteem zorgt er namelijk voor dat het water altijd goed schoon is. Er bestaan verschillende soorten filtersystemen, maar de bekendste is toch wel een vijverpomp. Ook is het mogelijk om een natuurlijke waterfilter aan te leggen. Dit is vaak een bak met verschillende soorten waterplanten die het water filteren. De waterplanten nemen namelijk het water op via de wortels en filteren zo het water. Wil je ervoor zorgen dat de bodem schoon is van alg? Dan kan je ervoor kiezen om vissen aan te schaffen die de bodem reinigen. Deze vissen worden daarom ook wel bodemreinigers genoemd en kan je vaak herkennen aan de platte kop. De meeste filtersystemen kan je ook aansluiten op een Gardena sprinklersysteem. Dit is erg handig want als het water te groen is en het is niet meer mogelijk om het te reinigen met een filtersysteem, dan kan je eenvoudig de vijver leegpompen en het water sproeien over een grasveld in jouw tuin.

 

Schepnet

Het kan wel eens voorkomen dat er grote stukken vuil zoals bladeren in de vijver vallen. Een natuurlijk waterfiltersysteem of een ander soort filtersysteem kan dit niet opnemen. Het is daarom belangrijk dat je altijd een schepnet in huis hebt en daarmee wekelijks de vijver schoon maakt. Het duurt namelijk enkele maanden voordat bladeren opgenomen worden door de natuur en je wilt natuurlijk niet dat je filtersysteem kapot gaat. Bladeren, steentjes en ander soort vuil verstopt namelijk de toevoer van het filtersysteem. Ook kan het voorkomen dat grote stukken vuil terecht komen in de motor. Als dit gebeurd dan moet je helaas een nieuw filtersysteem aanschaffen of enkele gardena onderdelen vervangen.

 

Zuurstofpomp

Als je een wat kleinere vijver met vissen hebt, dan is het erg belangrijk dat de vissen voldoende zuurstof krijgen want anders leggen ze het loodje. Normaliter zit er altijd zuurstof in water maar dit verdwijnt als het water stil ligt. Je kan daarom het beste een zuurstofpomp aanschaffen dat bubbels in het water maakt. In de bubbels zit namelijk zuurstof. Ook kan je ervoor kiezen om een waterval aan te leggen. Doordat het water in de vijver valt ontstaan er bubbels met zuurstof. Wanneer je een waterval aanlegt, dan is het erg belangrijk dat je ook de waterval regelmatig onderhoud. Water brengt namelijk altijd alg met zich mee en je wilt niet dat dit via de waterval in je vijver terecht komt want dan dweil je met de kraan open.